Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕΕΕ...

Ούτε οι μεν ούτε οι δε δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι οι συνεχιζόμενη μαλακία μόνο προβλήματα φέρνει. Για αυτό βλέπω ότι σύντομα θα παρακολουθήσουμε το σενάριο όπου οι μεν θα θριαμβολογούν για το πόσο υπέροχη είναι η ΣΣΕ που υπέγραψαν, ενώ οι δε θα λένε ότι η ΣΣΕ είναι για τη χωματερή. Επειδή όμως εγώ με τη διαίσθηση που διαθέτω ως γάτα, αντιλαμβάνομαι τα πράγματα καλύτερα από άλλους, κάθησα και έκανα μερικούς χονδρικούς υπολογισμούς, που καθένας μπορεί να καταλάβει. Τους παραθέτω για να δείτε ότι για τη χωματερή είναι η λογική του “όλα ή τίποτα” που διέπει τις “αντίπαλες πλευρές”.
Ας πούμε ότι ένας εργαζόμενος παίρνει 2000 ευρώ το μήνα. Καθαρά ή όχι, αδιάφορο. Ας πούμε ακόμα ότι η ΣΣΕ που θα υπογραφεί, θα δίνει αύξηση 5%. Ο συνάδελφος αυτός λοιπόν θα δει τον μισθό του να αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα. Επιπλέον θα πάρει αναδρομικά για δώδεκα μήνες 1200 ευρώ. Συνήθως δίνονται σε δυο ισόποσες δόσεις, που σημαίνει 600 ευρώ τη φορά. Αν τώρα αντί για 5% αύξηση, η ΣΣΕ προβλέπει 4%, ο εν λόγω θα πάρει αύξηση 80 ευρώ το μήνα, ενώ για τα αναδρομικά θα εισπράξει 960 ευρώ, δηλαδή 480 ευρώ τη δόση.
Έτσι για μεν τον μισθό η διαφορά είναι 20 ευρώ το μήνα ή αν προτιμάτε 66 λεπτά την ημέρα (λιγότερα από έναν καφέ), για δε τα αναδρομικά είναι 120 ευρώ τη δόση. Μπορεί να με πείτε σνομπ Κολωνακιώτισσα, ή νεόπλουτη φαντασμένη, ή ότι άλλο κατεβάσει το τσερβέλο σας, εμένα όμως δε θα με βάλετε στο τριπάκι να επιχειρηματολογώ υπέρ ή κατά αυτών των διαφορών στις αυξήσεις. Όχι ότι αν μου έρθουν στη τσέπη θα τις πετάξω, αλλά δε θα κάτσω και να σκάσω άν πάρω 4% και όχι 5%, όπως ετοιμάζονται να κάνουν οι δύο πλευρές.
Για να μην έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, που εν ονόματι της επικράτησης της μιας ή της άλλης ομάδας, υποτιμούν την ανθρώπινη νοημοσύνη, θα πω μια ακόμα φορά ότι κανένας συνδικαλιστής δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρός, όταν πιστεύει ότι μπορεί να ασκήσει συνδικαλισμό, έχοντας μαζί του μόνο τον μισό πληθυσμό του χώρου του. Ακόμα ότι δεν περιποιεί τιμή σε όσους σήμερα θέλουν να αφήσουν ξεκρέμαστους όσους μέχρι χτες αγκάλιαζαν, επειδή μεταβλήθηκαν οι συνδικαλιστικές προτιμήσεις τους.

gatapetalomeni@gmail.com