Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ

Η δουλειά μου ως γάτας, είναι να ξετρυπώνω ενδιαφέρουσες πληροφορίες και σας τις περνάω, ώστε να επιμορφώνεστε και να ενημερώνεστε.
Φουλ για επιμόρφωση και ενημέρωση λοιπόν.
Το ΔΝΤ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με 186 κράτη μέλη, που δανειοδοτεί με χαμηλά σχετικά επιτόκια, προσδοκώντας στην άμεση ή έμμεση επιστροφή των δανείων. Προκειμένου να διασφαλιστεί, επιβάλει επαχθείς όρους στη διακυβέρνηση των χωρών που δανειοδοτεί, που είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις μονεταριστικές επιταγές του Milton Friedman. Επισημαίνω ότι ο μακαρίτης πια Friedman, καμάρωνε για την οικονομική του θεωρία, φέρνοντας ως παράδειγμα της επιτυχημένης εφαρμογής της, τη Χιλή τον καιρό της χούντας του Pinochet, όπου κάθε κοινωνική αντίδραση πνίγονταν στο αίμα. Εκεί λοιπόν βρήκε εφαρμογή η πεμπτουσία του μονεταρισμού, σύμφωνα με την οποία οι αγορές από μόνες τους καθορίζουν την οικονομία προς όφελος όλων. Πως γίνεται τώρα ένας να λέει τέτοιες μαλακίες και να παίρνει και Nobel οικονομίας, θα σας γελάσω και δεν το επιθυμώ με τίποτα.
Το μονεταριστικό σύστημα που τώρα πάει να επιβληθεί και στη χώρα μας, έχει στόχο την ανάπτυξη. Έτσι λένε οι μύστες των οικονομικών. Αδιαφορεί πλήρως για τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας κλπ. Πρωτεύει το κέρδος. Οτιδήποτε δεν αποφέρει κέρδος, είναι εξ ορισμού απορριπτέο. Ότι είναι κερδοφόρο, υιοθετείται μετά βαΐων και κλάδων.
Ευνόητο είναι ότι ένα τέτοιο σύστημα θα γίνει δεκτό με πολλή χαρά από όσους διαθέτουν τα κεφάλαια να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον, που τα ρίσκα είναι περιορισμένα και οι κανόνες του παιγνιδιού είναι πάντοτε υπέρ του ισχυρού. Ο χώρος των ΜΜΕ θα γνωρίσει μεγάλες δόξες, αφού πάντα αποτελούσε και τώρα θα αποτελέσει ακόμα περισσότερο τον βασικό φορέα της πληροφόρησης (ή αν προτιμάτε της παραπληροφόρησης) του κόσμου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη προσπάθεια χυδαίας παραπληροφόρησης εκ μέρους μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού, όπου η αύξηση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων στο διάστημα 2003 - 2009, εμφανίζεται ως η αιτία του μεγάλου ελλείμματος της χώρας. Όμως, κατά τους δυσμενέστερους (σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων) υπολογισμούς, όσοι προσλήφθηκαν στο διάστημα 2003 έως 2009, είναι 60.000. Ακόμα και αν όλοι αυτοί πληρώνονταν με 3000 € το μήνα και αν έπαιρναν 10% αυξήσεις το χρόνο, το συνολικό ποσό που θα επιβάρυνε σε αυτό το διάστημα το έλλειμμα, δεν θα ήταν πιο πολύ από 4 δις €. Στο ίδιο διάστημα όμως το έλλειμμα ανέβηκε στα 97,3 δις €. Άρα τι κουραφέξαλα μας λέει το μεγάλο αυτό κανάλι, ότι το έλλειμμα οφείλεται στην αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων; Που 4 δις €, που 97,3 δις €. Α ρε Γκέμπελς, άφησες απογόνους που αστράφτουν και βροντούν πίσω σου.
Για να είμαστε εξηγημένες, δεν συνηγορώ υπέρ της αύξησης του ελλείμματος κατά 4 δις € χάριν των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν γουστάρω όμως να μας λένε τα κωλοκάναλα ξεδιάντροπα ψέματα.

gatapetalomeni@gmail.com