Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΚΙ ΑΣΤΑ ΒΡΑΣΤΑ ...

Όλοι επιθυμούμε να πάει καλά η ΕΡΤ. Αυτό όμως συμβαίνει υπό τον όρο ότι δε θα βλαφτούν τα συμφέροντά μας στο ελάχιστο. Αν είναι να υποστούμε κάποιον περιορισμό στα οφέλη μας, τότε ας πάει στο διάολο και η ΕΡΤ και ο κόσμος όλος. Αρκεί να διατηρήσουμε εμείς τα “κεκτημένα” μας. Λέγοντας κεκτημένα εννοώ κάθε τι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διευκολύνει τη ζωή μας. Αυτά μπορεί να ξεκινούν από την ασυδοσία που επικρατεί στον τομέα της τήρησης του ωραρίου (πολλοί έρχονται ότι ώρα τους γουστάρει), περνούν μέσα από την ιδεολογικοποίηση του φαρενιεντισμού και του σνομπισμού ως πολιτικά ορθής στάσης και καταλήγουν στην χρηματική αμοιβή που ευθυγραμμίζεται κατά τη συνδικαλιστική δύναμη κι όχι κατά την εργασία που διατίθεται και μπορεί να προσφέρει κάποιος.

Αν και ως εκ της ειδικότητας (και της ιδιότητας της γάτας), αυτό που θα πω δεν είναι προς συμφέρον μου, εν τούτοις δε μπορώ να αποσιωπήσω και να συσκοτίσω το γεγονός ότι ο απόφοιτος μιας μέσης ή ανωτέρας σχολής, αμείβεται θεσμοθετημένα υπέρτερα ενός απόφοιτου πανεπιστήμιου. Είναι και αυτό ένα κεκτημένο. Όχι ότι ο απόφοιτος του πανεπιστημίου είναι υποχρεωτικά καλύτερος. Όταν όμως το παραπάνω κατοχυρώνεται και θεσμικά, εμένα μου ακούγεται ως αντικίνητρο στη διάθεση κάποιου να σπουδάσει και να μάθει περισσότερα. Για φανταστείτε να ίσχυε δια νόμου ότι οι απόφοιτοι πανεπιστημίων θα αμείβονται πάντα χαμηλότερα από ότι οι απόφοιτοι μέσων και ανωτέρων σχολών. Θα ζούσαμε στην εποχή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, για να μην πω του Αρχιμήδη. Καμιά αντίρρηση;

Μέσα σε αυτό το κλίμα της επικράτησης του πρωθύστερου ως μπούσουλα για την πορεία μας, άκουσα τις προάλλες κάτι που έλεγε ένας συνάδελφος. Επειδή μου άρεσε το μεταφέρω. Είπε: “Δεν προτίθεμαι να υποστώ αδιαμαρτύρητα μια ακόμα μείωση του μισθού μου, όταν ένα σωρό άλλες ειδικότητες απολαμβάνουν στο ακέραιο τα επιδόματά τους, τις υπερωριακές αμοιβές τους κλπ”. Μπορεί άραγε κάποιος σήμερα και στην δεινή κατάσταση που ζούμε να αντικρούσει αυτή τη θέση με σοβαρά επιχειρήματα και να επιμείνει στην ορθότητα του κεκτημένου των ομάδων που προκαλούν με τις αμοιβές τους; Δε νομίζω.

gatapetalomeni@gmail.com