Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΞΥΠΝΙΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ...

Μπορεί το σημερινό αρθράκι να μην έχει και πολλή σχέση με την ΕΡΤ, έχει όμως ενδιαφέρον. Διαβάστε. Tι έκαναν οι Ισλανδοί για την παραπλήσια με μας κατάσταση της οικονομίας τους; Δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Να τι έκαναν:

1. Απαίτησαν και πήραν απαντήσεις για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση.

2. Μόλις 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς, έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά τις προσωποποίησε, κατονομάζοντας τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργούς, ενώ καταλόγισε ποινικές ευθύνες σε στελέχη τριών ιδιωτικών τραπεζών.

3. Ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται.

4. Η κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.

5. Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει – ακόμη και να κατασχέσει – στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.

6. Ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.

7. Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αναρτήθηκε τον Απρίλιο στον ιστότοπο της Βουλής το πλήρες κείμενο, που η κυβέρνηση ονομάζει «Έκθεση της αλήθειας» και οι Ισλανδοί αποκαλούν «Μαύρο πόρισμα», καθώς και εκτεταμένη περίληψη στα αγγλικά. Κανείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, αμφισβήτησαν την αμεροληψία των συντακτών του πορίσματος.

8. Το βράδυ της ανακοίνωσης 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέικιαβικ και διάβαζαν εναλλάξ επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ολόκληρη την έκθεση.

Για τους περήφανους, πλην εξαπατημένους απογόνους των Βίκινγκς, ήταν μια ομαδική ψυχανάλυση, μια διαδικασία κάθαρσης.

Εμείς εδώ τι κάναμε; Αλλά θα μου πείτε υπάρχουν οι μαλάκες υπάρχουν και οι ξύπνιοι. Διαλέξτε τώρα εσείς ποιοι είναι οι μαλάκες και ποιοι οι ξύπνιοι.

gatapetalomeni@gmail.com