Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ & ΔΥΟ ΠΙΣΩ. ΓΙΑΤΙ;

Παγίως πια στην ΕΡΤ δεν προλαβαίνουμε να πούμε «δόξα τω θεώ» και το ρίχνουμε πάλι στο Παναγία βόηθα.

Οι άνθρωποι της διοίκησης αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το προσωπικό της και να επιλέξουν από αυτό, όσους θα καταλάβουν τις υψηλές θέσεις των γενικών δ/ντών κλπ. Καλώς και μπράβο τους. Δεν επισημάνθηκε όμως σε αυτούς που κατέλαβαν τις θέσεις (και αν επισημάνθηκε δεν ελήφθη υπόψη), ότι θα πρέπει να λειτουργούν, αν μη τι άλλο, σύμφωνα με μερικούς αυτονόητα ισχύοντες κανόνες. Ακόμα οι επιλογές των προσώπων δεν έγιναν με έναν κοινά αποδεκτό και αντικειμενικό τρόπο. Σε μερικές περιπτώσεις υπήρξε και προσπάθεια “παραμυθιάσματος” των εργαζομένων με ανακριβείς δηλώσεις, σε ότι αφορούσε στα προσόντα των επιλεγέντων.

Επανερχόμενη στο αυτονόητο λέω λοιπόν ότι αυτό δεν εφαρμόζεται. Παράδειγμα. Στήνονται σκηνικά όπου πολλά στελέχη με το έτσι θέλω, αποφεύγουν συστηματικά τη συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του χώρου τους, όταν θάπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αναφέρθηκα σχετικά στο άρθρο «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΝΟ ΟΝΕ (νοουάν)» (24.9.2010).

Όμως αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Εμφανίζεται και αλλού δημιουργώντας πολλές δυσαρέσκειες και γιατί όχι και κινδύνους. Ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσει. Είναι δε δουλειά της διοίκησης να παρέμβει και να το σταματήσει, τραβώντας στην ανάγκη και μερικά αφτιά. Αλλιώς η φαγωμάρα και το παρασκήνιο θα σέρνονται και θα εμπλουτίζουν το πεδίο εκκόλαψης των νοσηρών φαινομένων που γνωρίζουμε και που συνίστανται στη διατήρηση της νοοτροπίας του «χαφιεδίζουμε γλύφοντας τις μπότες του ανωτέρου και βάζουμε τον κατώτερο να χαφιεδίζει γλύφοντας τις δικές μας».

Για το τέλος κρατώ την επισήμανση/παράκληση προς κάθε υπεύθυνο: Επιτέλους, κάντε κάτι για να προχωράνε οι διαδικασίες πιο γρήγορα.

gatapetalomeni@gmail.com