Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΠΕΡΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ...

Είναι γνωστόν ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ορμονική δυσλειτουργία.
Ο πάσχων εμφανίζει μεταξύ άλλων και περίεργες συμπεριφορές. Για αυτό του εκχωρείται το ακαταλόγιστο για ότι λέει ή πράττει. “Έ τι να κάνουμε, βλέπεις έχει ζάχαρο ο άνθρωπος και δεν ξέρει τι λέει και τι κάνει”, ακούς να λένε.
Στην κατηγορία των διαβητικών εμπίπτουν και διάφορα δημόσια πρόσωπα. Βλέπετε ο διαβήτης είναι μια πολύ δημοκρατική πάθηση. Δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε πλούσιους ή φτωχούς, μορφωμένους ή αγράμματους, ωραίους ή άσχημους κλπ.
Δεν γνωρίζω αν ο κος Πάγκαλος είναι ή όχι διαβητικός. Αν είναι, αποτελεί ίσως τη μοναδική εξαίρεση διαβητικού στον κόσμο, αφού όσα λέει δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αλλιώς, παρά μόνον ως ιδιοφυή και μεγαλειώδη.
Είπε για παράδειγμα τις προάλλες: “Οι Έλληνες είναι τυχεροί που υπάρχει το μνημόνιο. Πρέπει να είναι ευτυχείς που υπάρχει το μνημόνιο”. Προς επίρρωση της ορθότητας αυτού, προτείνω στον κυρ Θόδωρο να βροντοφωνάξει αυτή την τεράστια αλήθειας στην Ομόνοια ή στο Σύνταγμα. Είναι βέβαιο πως αν δεν ήταν καμιά διακοσαριά κιλά, ο κόσμος θα τον έπαιρνε στους ώμους και θα τον περιέφερε θριαμβικά σε κάθε σοκάκι της πρωτεύουσας.
Κάποτε άλλοτε ο κος Πάγκαλος είχε πει: “Η Γερμανία είναι ένας γίγαντας με μυαλό νάνου”. Το πόσο ωφέλησε την Ελλάδα αυτή η δήλωση δε λέγεται. Αφενός μεν οι Γερμανοί έπαθαν διάρροια από το φόβο τους, αφετέρου δε όλοι οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης (για να μην πούμε του κόσμου), εθαύμασαν την τόσο πρωτοπόρα σκέψη του Έλληνα πολιτικού.
Και κλείνουμε την αναφορά μας σε αυτόν τον (κυριολεκτικά και μεταφορικά) γίγαντα της σοβαρότητας, με μια από τις τελευταίες ρήσεις του, όταν είπε ότι “Όλοι μαζί τα φάγαμε τα λεφτά”. Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον Θόδωρο. Καλά θα ήταν όμως να μας έλεγε τι πλήρωσε αυτός για αυτά που έφαγε. Διότι για αυτά που έφαγα εγώ και οι όμοιές μου, πληρώνουμε με στερήσεις, που όμοιές τους δε φανταζόμασταν ότι θα υποστούμε. Ο κυρ Θόδωρος όμως τι πληρώνει άραγε;
Εκτός και αν η ποινή που του έχει επιβληθεί, είναι να σκέφτεται και να λέει όλα αυτά τα εξαίσια αποφθέγματα, που κάνουν και σηκώνεται η τρίχα μου κάγκελο, όπως όταν κάποιος ρίχνει νερό στη γούνα μου. Ξέρετε τις καλές σχέσεις που έχουμε όλες οι γάτες με το νερό.

gatapetalomeni@gmail.com